Zdravie a životný štýl

  • Author: AkSen o.z.

Zdravá strava - postrehy.

 

  Štatistiky sú neúprosné – ľudí s nadváhou neustále pribúda – napriek tomu, že informácií aj možností ako zdravo žiť dnes už máme dostatok. Základné živiny, tuky, bielkoviny a sacharidy si môžeme zabezpečiť z rôznych zdraviu prospešných potravín, napriek tomu má stále viac ľudí problém s telesnou váhou a pribúdajú aj sprievodné ochorenia, napríklad cukrovka.

      Pri výbere potravín si najčastejšie všímame obsah tukov – ich denný príjem sa nám darí ustrážiť. Podobne je to aj s bielkovinami. O sacharidoch máme prevažne pochvalné referencie – sú ľahko stráviteľné, kaloricky prijateľné, obsahujú vlákninu, antioxidanty a ďalšie potrebné látky. Dlhé roky sa odporúča strava s nízkym obsahom tuku a s prevahou sacharidov. Spotreba tukov je v poslednom období približne rovnaká, napriek tomu počet obéznych stúpa. Môže za to tuk? Ukazuje sa že nie – kým jeho spotreba je skôr stabilizovaná, konzumácia obilnín (sacharidov) sa výrazne zvýšila. Pri ich doporučovaní sme zabudli spropagovať, že sacharidy musia byť komplexné (zložité), ktoré sa postupne štiepia na jednoduchšie formy a z nich telo pomaly a pomerne dlho získava potrebnú energiu. V obchodoch vidíme plné regály sušienok, keksov, perníkov, tyčiniek či lupienkov ktoré o sebe informujú že sú plné energie a ľahko stráviteľné. Žiaľ, majú pravdu. Obsahujú jednoduché cukry, ktoré sa v rekordnom čase presunú do krvi a dodajú nám nárazovo obrovské množstvo krvného cukru – glukózy. Časť ostáva energeticky nevyužitá a mení sa na tuk. Ak by sa takéto množstvo glukózy tvorilo postupne, vystačilo by na niekoľko hodín. Rýchlosť trávenia sacharidov a rýchlosť akou sa zvyšuje hladina krvného cukru (glukózy) je významným faktorom ktorý vplýva na našu hmotnosť. Naša váha závisí nielen od toho čo zjeme ale výrazne aj od toho, ako rýchlo náš organizmus jedlo využije.

      Rýchlosť tvorby glukózy sa nazýva glykemický index (GI). Čím vyšší je glykemický index tým menej je daná potravina vhodná pre správnu životosprávu. Najvyšší GI majú potraviny s vysokým obsahom jednoduchých cukrov - biele chleby, pečivo, knedle, koláče, pivo... Najnižší glykemický index majú potraviny s vysokým podielom komplexných polysacharidov a vlákniny - ovocie, zelenina, orechoviny, semená, strukoviny.

       V bežnom živote (najčastejšie z neinformovanosti) konzumujeme jednoduché sacharidy s vysokým GI aj niekoľkokrát denne, čo sa najneskôr okolo štyridsiatky prejavuje postupným zvyšovaním telesnej váhy. Väčšinou si to vôbec neuvedomujeme, ale „tukotvorné“ jednoduché sacharidy sa stali chutnou a príjemnou (zároveň nebezpečnou) súčasťou dnešného života – pri vykladaní nákupu si odlomíme kus rožka alebo odrežeme voňavú kôrku z chleba, varíme dobrú polievku či omáčku a zahustíme zápražkou či zátrepkou aby neboli vodové, biela ryža, zemiaky, knedle, placky, pyré či nákypy sú neodmysliteľnými stálicami na našich tanieroch. Náš jedálniček ovládli jednoduché cukry – v detstve piškóty a rôzne kaše, s pribúdajúcimi rokmi sa repertoár utešene rozširuje, nielen doma ale aj na ulici (wafle, pizza, hot-dog, placky, palacinky, langoše..), majú vysoký GI ale ťažko je odolať. A tak väčšine z nás pribúdajú nielen roky ale aj kilogramy a choroby.

      Konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom výrazne znižuje riziko srdcovocievnych ochorení a cukrovky, zároveň upravuje zvýšenú telesnú váhu natrvalo. Polievky, omáčky, prílohy, koláčiky, placky, fašírky, sadajú pripraviť tak aby sme sa najedli, aby sme si pochutnali ale nepribrali resp. schudli. Predovšetkým však, aby sme si vybudovali pevné zdravie.

     Druhým dôležitým a nespochybniteľným faktorom je prítomnosť dostatočného množstva aktívnych enzýmov v každom jedle.  Základ  – používať potraviny s nízkym GI a s vysokým obsahom živých enzýmov. Konzumácia takýchto potravín je vhodná pre zdravých ako prevencia civilizačných chorôb ale najmä pre obéznych a zdravotne postihnutých na opätovné vybudovanie zdravia.

      Ak sa dvaja ľudia stravujú diétou s rovnakou kalorickou hodnotou ľahšie schudne ten, ktorý si vyberá potraviny s nízkym glykemickým indexom.